Loteria Vizelor | Cerinte Loteria Vizelor | Poze Loteria Vizelor | Selectare Loteria Vizelor | Intrebari Frecvente

INTREBARI FRECVENTE DESPRE PARTICIPAREA LA PROGRAMUL LOTERIA VIZELOR

1. CE ĪNSEAMNĂ TERMENUL "NATIV"? EXISTĂ SITUAŢII ĪN CARE PERSOANE CARE NU SUNT NĂSCUTE ĪNTR-O ŢARĂ PARTICIPANTĂ LA PROGRAM, POT PARTICIPA?

"Nativ" se referă īn mod obişnuit la o persoană născută īntr-o anumită ţară, indiferent de ţara īn care īşi are reşedinţa sau al cărei cetăţean este. Dar "nativ" poate de asemenea să se refere şi la o persoană īndreptăţită să fie "alocată" unei ţări, alta decāt cea īn care el/ea s-a născut, conform prevederilor Secţiunii 202(b) a Legii de imigrare a SUA.

De exemplu, dacă un aplicant principal s-a născut īntr-o ţară care nu participă īn acest an la programul LOTERIA VIZELOR, el/ea poate face apel la ţara īn care este născut soţul/soţia dar el/ea nu va primi o viză DV-1 decāt dacă soţul/soţia se califică pentru, şi primeşte o viză DV-2 şi ambii soţi trebuie să intre īn SUA simultan. Īn manieră similară, un copil minor dependent poate fi "alocat" ţării de naştere a unuia din părinţi.

Oricare aplicant născut īntr-o ţară care nu participă la programul LOTERIA VIZELOR īn acest an poate fi "alocat" ţării īn care s-a născut oricare din părinţi, atāta vreme cāt nici unul din părinţi nu a fost rezident la data naşterii lui/ei īn ţara respectivă. Īn general, persoanele nu sunt considerate rezidente īntr-o ţară īn care nu s-au născut sau au obţinut naturalizarea īn mod legal, dacă ele doar viziteaza ţara temporar sau se află īn ţară pentru afaceri sau motive profesionale īn slujba unei companii sau a unui guvern. Un aplicant care face apel la o altă ţară decāt cea īn care s-a născut trebuie să includă informaţia īn acest sens pe formularul de īnregistrare.

2. EXISTA VREO SCHIMBARE SAU CERINTE NOI ĪN PROCEDURA DE ĪNSCRIERE PENTRU ACEASTA LOTERIE?

Toate īnregistrarile la loteria DV-2005 trebuie sa fie transmise electronic la http://www.dvlottery.state.gov/ īn perioada sāmbata 1 noiembrie 2003 si marti 30 decembrie 2003. Nici o scrisoare de participare tiparita si trimisa prin posta nu va fi acceptata.

Departamentul de Stat a implementat un sistem de īnregistrare electronic īn scopul de a face procesarea Programului de Loterie mai eficienta si mai sigura. Departamentul va utiliza tehonolgie speciala si alte mijloace pentru a identifica aplicantii care comit frauda īn scopul de a imigra ilegal sau care transmit formulare de īnregistrare multiple.

Cerinta semnaturii pe formularul de īnregistrare DV a fost eliminata si perioada de īnregistrare īn Programul de Imigrare Diversity Visa va fi de la 1 noiembrie pāna la 30 decembrie. O alta schimbare majora din ultimii patru ani este ca nativii din Rusia nu vor mai putea aplica īn programul loteriei vizelor. (Vezi īntrebarea 4 mai jos care explica de ce nativii anumitor tari nu se califica īn cadrul programului DV).

3. SUNT SEMNATURILE SI FOTOGRAFIILE CERUTE PENTRU FIECARE MEMBRU AL FAMILIEI SAU NUMAI PENTRU APLICANTUL PRINCIPAL?

Semnaturile nu mai sunt cerute pe Formularul de Īnregistrare Electronic pentru Diversity Visa. Se cer fotografii recente si individuale ale solicitantului, sotiei/sotului si tuturor copiilor acestuia. Fotografiile de familie sau de grup nu sunt acceptate. Verificati informatiile de mai sus ale acestui buletin despre cerintele fotografiilor ale acestui buletin.

4. DE CE ANUMITE TARI NU SE CALIFICA PENTRU PROGRAMUL DE LOTERIE?

Vizele DV sunt menite sa ofere o oportunitate de imigrare pentru persoane din alte tari decāt tarile care trimit un numar mare de imigranti īn SUA. Legea prevede ca nici o viza de loterie nu va fi pusa la dispozitie tarilor cu "o rata īnalta de imigrare." Acestea sunt tari care īn ultimii cinci ani au furnizat mai mult de 50.000 de imigranti īn categoriile de imigrare bazate pe legaturi de rudenie si cele bazate pe oferte de lucru. Īn fiecare an, Biroul pentru Cetatenie si Servicii de Imigrare (BCIS) īnsumeaza numarul de imigranti admisi īn categoriile bazate pe legaturi de rudenie si pe oferte de lucru pentru precedentii cinci ani, pentru a identifica tarile care trebuie excluse din loteria anuala a vizelor. Deoarece se face o determinare separata īnaintea perioadei de īnscriere a programului loterie, lista tarilor care nu se califica se poate modifica de la un an la altul.

5. CARE ESTE LIMITA NUMERICA PENTRU DV-2005?

Prin lege, programul de imigrare prin loterie al SUA pune la dispozitie īn fiecare an maximum 55.000 de vize pentru resedinta permanenta īn SUA persoanelor care se califica. Totusi, legea adoptata de Congresul SUA īn noiembrie 1997 sub numele de "The Nicaraguan Adjustment and Central American Relief Act" (NACARA) stipuleaza ca īncepānd cu programul DV-99, si pentru cāt timp va fi necesar, 5.000 din cele 55.000 de vize DV alocate anual vor fi disponibile pentru a fi folosite īn cadrul programului NACARA. Aceasta reducere a limitei la 50.000 a īnceput efectiv cu programul DV-2000 si ramāne īn vigoare si pentru programul DV-2005.

6. CARE SUNT LIMITELE NUMERICE PENTRU DIFERITELE REGIUNI GEOGRAFICE PENTRU DV-2005?

Biroul pentru Cetatenie si Servicii de Imigrare (BCIS) determina limitele regionale īn fiecare an conform unei formule specificate īn articolul 203(c) al Legii de Imigrare si Naturalizare (INA). In momentul īn care Biroul pentru Cetatenie si Servicii de Imigrare a completat calculele, vor fi anuntate limitele regionale.

7. CĀND VOR FI ACCEPTATE ĪNREGISTRARILE PROGRAMUL DV-2005?

Perioada de īnregistrare pentru DV-2005 va īncepe sāmbata 1 noiembrie 2003 si va dura 60 de zile, pāna marti 30 decembrie 2003. Īn fiecare an milioane de aplicanti participa la acest program īn perioada de īnregistrare. Volumul mare de īnregistrari creeaza o enorma activitate de selectare si procesare a aplicantilor considerati calificati. Stabilirea perioadei de īnregistrare īn perioada noiembrie si decembrie va face ca īnstiintarea aplicantilor selectionati sa se faca la timp si va da atāt aplicantilor cāt si ambasadelor si consulatelor noastre de peste hotare mai mult timp pentru a pregati si completa formularele necesare pentru eliberarea vizelor.

8. POT APLICA PENTRU ACEST PROGRAM PERSOANE AFLATE ĪN SUA?

Da, un aplicant se poate afla īn SUA sau īntr-o alta tara si īnregistrarea poate fi transmisa din SUA sau din strainatate.

9. ESTE UN APLICANT LIMITAT LA A TRIMITE NUMAI O SINGURA ĪNREGISTRARE ĪN PERIOADA DE ĪNREGISTRARE PENTRU DV?

Da, legea permite numai o singura īnregistrare de catre sau pentru fiecare persoana īn cadrul fiecarei perioade de īnregistrare; aplicantii pentru care sunt transmise mai multe īnregistrari vor fi descalificati. Departamentul de Stat va folosi o tehnologie avansata si alte mijloace pentru a identifica persoanele care transmit īnregistrari multiple īn perioada de īnregistrare. Aplicantii care transmit mai multe īnregistrari vor fi descalificati si Departamentul de Stat va mentine īn mod permanent o nota electronica a acestui fapt. Aplicantii pot participa la program īn fiecare an dar numai īn perioada stabilita pentru īnregistrare.

10. POT UN SOT SI SOTIA SA SA TRANSMITA FIECARE CĀTE O ĪNREGISTRARE SEPARATA?

Da, un sot si sotia sa pot trimite fiecare cāte o īnregistrare daca fiecare īntruneste criteriile de calificare. Daca unul din ei cāstiga, celalalt este īndreptatit la statut derivativ.

11. CE MEMBRI DE FAMILIE TREBUIE SA INCLUD PE FORMULARUL DE PARTICIPARE LA DV?

Īnregistrarea dumneavoastra trebuie sa includa sotul/sotia si toti copiii necasatoriti si care au vārsta sub 21 de ani cu exceptia unui copil care este deja cetatean american sau rezident permanent. Trebuie sa listati sotul/sotia chiar daca īn prezent sunteti separati. Totusi, daca sunteti divortati nu trebuie sa includeti fostul sot/sotie pe scrisoarea de participare. Trebuie sa includeti TOTI copiii necasatoriti sub 21 de ani daca sunt copiii dumneavoastra naturali, copiii sotului/sotiei dvs. dintr-o casatorie anterioara, sau au fost adoptati legal īn conformitate cu legile tarii dvs. numai daca acesti copii nu sunt deja cetateni americani sau rezidenti permanenti. Listati toti copiii, chiar daca nu mai locuiesc cu dumneavoastra si nu intentioneaza sa imigreze īn cadrul programului DV.

Faptul ca ati inclus īn scrisoarea de participare membrii de familie, nu īnseamna ca ei trebuie sa calatoreasca cu dvs. ulterior. Ei pot decide sa ramāna īn tara. Totusi, daca includeti pe cererea de viza de imigrare un dependent eligibil pe care ati omis sa īl includeti īn īnregistrare, cazul dumneavoastra va fi descalificat. (Aceasta se aplica numai persoanelor care erau dependenti la data la care a fost trimisa scrisoarea de participare initiala, nu la dependentii dobānditi la o data ulterioara.) Sotul/Sotia dvs. poate sa transmita o īnregistrare separata, chiar daca el/ea este inclus(a) īn īnregistrarea dvs. atāt timp cāt ambele īnregistrari includ detalii despre toti dependentii din familia dvs. Vezi īntrebarea 10 mai sus.

12. TREBUIE CA FIECARE APLICANT SA ĪSI TRANSMITA PERSONAL ĪNREGISTRAREA SAU POATE ALTCINEVA ACTIONA ĪN FOLOSUL SAU?

Aplicantii pot sa īsi pregateasca si sa transmita ei īnsisi īnregistrarile sau altcineva poate facea aceasta pentru ei. Indiferent daca īnregistrarea este transmisa direct de solicitant sau beneficiaza de asistenta acordata de un avocat, prieten, ruda, etc., numai o īnregistrare poate fi transmisa īn numele fiecarei persoane. Daca īnregistrarea este selectionata, scrisoarea de īnstiintare va fi trimisa numai la adresa furnizata īn īnregistrare.

13. CARE SUNT CERINTELE PENTRU CRITERIUL EDUCATIONAL SAU AL EXPERIENTEI PROFESIONALE?

Legea si reglementarile cer ca fiecare aplicant sa fie cel putin absolvent de liceu, adica sa aiba diploma de bacalaureat sau sa aiba cel putin doi ani de experienta profesionala, īn ultimii cinci ani, īntr-o meserie care necesita cel putin doi ani de pregatire sau experienta. Dovada experientei profesionale se face cu cartea de munca. Aplicantii trebuie sa fie absolventi de liceu, adica absolventi a douasprezece clase elementare si secundare īn SUA sau absolventi īntr-o alta tara a unor cursuri formale elementare si secundare comparabile cu liceul īn SUA (diploma de bacalaureat). Dovezile referitoare la educatie sau la experienta profesionala nu trebuie transmise odata cu īnregistrarea, ci trebuie prezentate ofiterului consular la data interviului pentru viza de imigrare. Pentru determinarea calificarii pe baza experientei profesionale se vor folosi definitiile Departamentului Muncii din baza de date O*Net OnLine, pagina de web: online.onetcenter.org

14. CUM VOR FI SELECTIONATI CĀSTIGATORII?

La Centrul Consular Kentucky, toate īnregistrarile vor fi numerotate individual īn functie de regiunea geografica. Dupa īncheierea perioadei de īnregistrare a aplicatiilor, un computer va selectiona aleatoriu din īnregistrarile primite pentru fiecare regiune geografica. Īn cadrul fiecarei regiuni, prima īnregistrare selectionata la īntamplare va deveni primul caz īnregistrat, a doua īnregistrare selectionata, al doilea caz īnregistrat, etc. Toate īnregistrarile primite īn perioada de īnregistrare stabilita vor avea sanse egale sa fie selectionate īn cadrul fiecarei regiuni. Cānd o īnregistrare a fost selectionata, Centrul Consular Kentucky va trimite aplicantului o scrisoare de īnstiintare care va fi īnsotita de instructiuni privind solicitatea vizei. Centrul Consular Kentucky va continua procesarea cazurilor pāna ce toti cei selectionati sunt informati sa se prezinte la interviurile pentru viza la birourile consulare ale SUA sau pāna ce pot aplica pentru ajustarea statutului la un birou al BCIS īn SUA.

15. POT CĀSTIGATORII SA ĪSI AJUSTEZE STATUTUL LA BCIS?

Da, īn cazul īn care se califica sa īsi ajusteze statutul īn conditiile articolului 245 al INA, aplicantii selectionati care sunt fizic prezenti īn Statele Unite pot solicita Biroului pentru Cetatenie si Servicii de Imigrare (BCIS) ajustarea statutului ca rezidenti permanenti. Solicitantii trebuie sa se asigure ca BCIS poate ĪNCHEIA ACTIUNEA īn cazurile lor, inclusiv procesarea oricaror dependenti aflati peste hotare, īnainte de 30 septembrie 2005, deoarece la acea data expira īnregistrarile īn cadrul programului DV-2005. Numerele pentru programul DV-2005 nu vor mai fi disponibile dupa miezul noptii datei de 30 septembrie 2005, indiferent de circumstanta.

16. VOR FI APLICANTII NESELECTIONATI INFORMATI ĪN VREUN FEL?

Nu, aplicantii neselectionati nu vor primi nici un raspuns la īnregistrarea lor de participare. Numai cei care au fost selectionati vor fi informati. Toate scrisorile de īnstiintare se asteapta sa fie trimise īn aproximativ noua luni de la sfārsitul perioadei de īnregistrare la adresa indicata īn formularul de īnregistrare. Oricine NU primeste o scrisoare va sti ca solicitarea lui/ei nu a fost selectionata.

17. CĀTI APLICANTI VOR FI SELECTIONATI?

Exista 50.000 de vize DV disponibile pentru anul fiscal 2005 dar un numar mai mare de persoane vor fi selectionate. Deoarece este posibil ca unele din primele 50.000 de persoane care sunt selectionate sa nu dea curs cazurilor lor pāna la eliberarea vizei, Centrul Consular Kentucky va selectiona un numar mai mare de 50.000 de īnregistrari pentru a se asigura ca toate vizele alocate pentru DV sunt eliberate. Totusi, aceasta īnseamna si ca nu vor fi suficiente numere de viza pentru toti cei selectionati initial. Toti aplicantii care sunt selectionati vor fi informati cu promptitudine asupra locului lor pe lista. Interviurile cu cei selectionati vor īncepe la īnceputul lunii octombrie 2004. Centrul Consular Kentucky va expedia scrisori de programare aplicantilor selectionati, cu patru - sase saptamāni īnainte de datele interviurilor programate cu ofiterii consulari la posturile de peste hotare. Īn fiecare luna vor fi eliberate vize, īn functie de disponibilitatea numerelor, acelor aplicanti care sunt pregatiti pentru acordarea vizei īn acea luna. Odata ce toate cele 50.000 vize pentru anul fiscal 2005 au fost eliberate, programul va fi īncheiat. Īn principiu, numerele de viza se pot termina īnainte de septembrie 2005. Aplicantii selectionati care doresc sa primeasca vize trebuie sa fie pregatiti sa actioneze cu promptitudine. Alegerea aleatorie de catre computerul de la Centrul Consular Kentucky, nu garanteaza īn mod automat ca dumneavoastra veti primi o viza.

18. ESTE O VĀRSTA MINIMA LA CARE APLICANTII SE POT ĪNSCRIE ĪN PROGRAMUL DV?

Nu exista o vārsta minima pentru īnregistrarea īn cadrul programului, dar cerinta absolvirii unui liceu sau experienta īn munca pentru fiecare aplicant principal la data solicitarii vizei, va descalifica efectiv majoritatea persoanelor care au sub 18 ani.

19. EXISTA VREO TAXA SPECIALA PENTRU PROCESAREA CAZURILOR DV?

Nu exista nici o taxa pentru transmiterea unei īnregistrari. O taxa speciala de procesare a cazului DV va fi platita mai tārziu la un birou Consular al SUA, de catre persoanele ale caror īnregistrari sunt selectionate si procesate. Aplicantii DV, ca si alti aplicanti de vize de imigrare, trebuie de asemenea, sa plateasca taxele de viza obisnuite, la data eliberarii vizei. Detalii despre taxele cerute vor fi incluse īn instructiunile trimise de Centrul Consular Kentucky aplicantilor selectionati.

20. SUNT APLICANTII DV ĪN MOD SPECIAL ĪNDREPTATITI SA SOLICITE O DEROGARE DE LA SECTIUNILE DE LEGE CARE INTERZIC ELIBERAREA UNEI VIZE?

Nu. Aplicantii sunt supusi tuturor sectiunilor de lege care interzic eliberarea vizei de imigrare, specificate in Legea de Imigrare si Naturalizare a SUA. Nu exista prevederi speciale pentru obtinerea unei derogari de la sectiunile din lege, altele decāt cele prevazute de lege.

21. POT PERSOANELE CARE DEJA SUNT ĪNREGISTRATE PENTRU O VIZA DE IMIGRARE ĪN ALTA CATEGORIE SA SE ĪNSCRIE ĪN PROGRAMUL DV?

Da, astfel de persoane se pot īnscrie īn programul DV urmānd procedura de īnscriere.